De MODX SEO plugin: hulp bij zoekmachine-optimalisatie

De MODX SEO Plugin helpt je om je website beter te laten scoren in de zoekresultaten van zoekmachines als GoogleBing en andere zoekmachines. Normaal gesproken is dit een behoorlijk specialistische exersitie, maar met deze uitbreiding voor je CMS kunt je dit zelf. Alles wat je moet weten over SEO is onder handbereik. Terwijl je in MODX CMS je pagina bewerkt, krijg je in een aparte tab (voorbeeld: klik op de afbeelding hiernaast) alle informatie over onderdelen die nog wat beter kunnen. 

De mogelijkheden van MODX SEO Plugin op een rij

  • De SEO-score (tussen 0 en 10) voor je pagina geeft aan hoe goed het opgegeven trefwoord is verwerkt in de pagina, en motiveert om het nóg beter te doen.
  • De MODX SEO Plugin checkt je pagina, terwijl je 'm typt.
  • Tijdens het typen van de Meta-titel en Meta-omschrijving wordt aangegeven hoeveel letters je nog kunt/mag/moet typen.
  • M.b.v. de Google-preview (met titel-tag, pagina-link en omschrijving) krijg je inzicht hoe je pagina er uit gaat zien in Google's zoekresultaten.
  • Alle belangrijke pagina-eigenschappen worden gecontroleerd op aanwezigheid van trefwoorden: van titels, tussentitels, links tot alt-tags en zelfs bestandsnamen van afbeeldingen.
  • Advies over de de hoeveelheid woorden van je tekst.
  • Elk geannalyseerd onderdeel heeft een speciale taart-diagram-bullet, die aangeeft of het betreffende onderdeel goed is verwerkt.
  • Een Aanvullende pagina analyse geeft aan wat er nog beter kan.
  • De analyse en adviezen zijn in het Nederlands.
  • Bij elke pagina worden specifieke analyse-links gegenereerd, die direct linken naar handige diensten elders op internet.

De MODX SEO Plugin helpt en motiveert

Per pagina bepaal je een Focus Trefwoord of beter: een Trefwoorden-zin. Daarna wordt een SEO-score gegeven voor de mate waarin je dit trefwoord hebt verwerkt in alle onderdelen van je pagina. Er wordt niet alleen gekeken naar de frequentie en plaats van je trefwoord in de pagina-titel, maar bijvoorbeeld ook in alt-tags en bestandsnamen van afbeeldingen.

Bevat je tekst voldoende woorden om serieus te worden genomen door Google? Hoeveel woorden zijn er werkelijk effectief en blijven er over als veelvoorkomende stop-woordjes (ik, op, van, dus, maar, tot, ook, etc) worden verwijderd? Hoeveel tussenkoppen staan er in je tekst? En is daar je trefwoord in verwerkt? Hoe vaak?

Al deze onderdelen leveren punten op. Deze worden gewogen en opgeteld. Onderdelen die belangrijker zijn hebben meer invloed op de eindscore. Bij een bepaald trefwoord of trefwoordzin levert jouw arbeid een score op tussen 0 en 10. Met een beetje moeite is het niet zo ingewikkeld om een 6 te scoren. Maar een 7 wordt al een stuk pittiger. Ga helemaal los, en probeer een 8 te verdienen! Ikzelf ben nog nooit tot een 10 gekomen, maar ik weet dat het kan... ;-)

Meten is weten, als je weet wat je moet meten

Gelukkig weet de MODX SEO Plugin precies wat er gemeten moet worden. De Aanvullende Pagina Analyse telt en checkt alles wat van belang is. Het aantal woorden wordt geteld, maar ook het aantal woorden in het content-gebied, en het aantal woorden dat overblijft als stop-woordjes worden verwijderd. Stop-woordjes zijn veel-voorkomnde korte woorden die Google in eerste instantie overslaat bij het zoeken.

En verder: Het aantal koppen en tussenkoppen en het aantal links, zowel intern en naar externe pagina's. Hoe vaak komt het Focus Trefwoord voor in de teksten van de links, de titels, de bestandsnamen van gebruikte afbeeldingen en in de alt-tags van die afbeeldingen. 

Ook wordt gecheckt of je het Focus Trefwoord al vaker, op andere pagina's hebt gebruikt. Misschien kun je daar toch even kritisch naar kijken?

De Google Preview laat zien hoe je pagina verschijnt in de zoekresultaten

Direct resultaat met de Google Preview

Bovenin de SEO-tab krijg je te zien hoe de pagina er uit zal zien in de zoekresultaten van Google. De Meta-titel, de meta-omschrijving en nog een paar gegevens zijn de allerbelangrijkste onderdelen voor zoekmachines en worden door Google als eerste gecontroleerd op aanwezigheid van zoekwoorden. Daarom is het ook zo belangrijk dat jij daarvoor moet zorgen, en de Google Preview laat je noeste typewerk zien, zoals het er in Google uit gaat zien

Pagina specifieke analyse-links

Op internet zijn allerlei diensten beschikbaar die je pagina verder analyseren en controleren. De MODX SEO plugin geeft een lijst met hyperlinks die rechtstreeks verwijzen naar deze diensten. Daarbij wordt de url van de pagina die je aan het bewerken bent en het trefwoord meegestuurd, zodat de analyse meteen kan beginnen. Dat is handig - en bijzonder leerzaam.

Gegarandeerd resultaat met de MODX SEO Plugin

Of je pagina's ook daadwerkelijk goed scoren in Google, is van veel meer factoren afhankelijk dan alleen de tekst en afbeeldingen op je website. Pagerank, externe hyperlinks, mobiel-geschiktheid, snelheid van de webserver. Allerlei zaken waar jij en de MODX SEO Plugin geen invloed op hebben. Maar op het belangrijkste heb je wel invloed: jouw teksten en beeldmateriaal. En die kun je nu zelfstandig sterk verbeteren. En inzichtelijk omdat de MODX SEO Plugin je precies wijst op de zaken die nog beter kunnen.

Iets voor jou?

Neem vrijblijvend contact op over de MODX SEO pluginWil je zelf aan de slag met zoekmachine-optimalisatie van je MODX website dan gaat deze plugin jouw taak een stuk makkelijker en inzichtelijker maken. Als je wilt dat ik 'm in je MODX CMS plaats, bel of mail me. Of laat je SEO liever aan de expert over? Laat mij je website optimaliseren voor zoekmachines. Neem contact op voor een offerte.

schaduw_charlotte