6 SEO tips voor betere zoekresultaten

Iedereen wil meer site-bezoekers. Maar doe jij alle kleine dingen die helpen bij het verbeteren jouw positie in de zoekresultaten? Telkens weer, bij elke nieuwe afbeelding- of tekst-update? Maak gebruik van onderstaande SEO tips om beter te scoren in de zoekresultaten van Google, Bing en Yahoo.

Door vanaf het begin op belangrijke details te letten, zal jouw website in topvorm blijven, wat hopelijk zal resulteren in bonuspunten van het Google-algoritme.

Op deze pagina vind je een lijst met concrete en bruikbare tips. Begin met een solide CMS en gebruik onderstaande technieken bij elke update. Maak van deze SEO-tips een gewoonte en pas ze telkens toe als je met je website aan de slag gaat.

SEO Tip 1: Maak kwalitatieve content

Goede zoekresultaten beginnen met kwalitatieve teksten (en afbeeldingen, en video). Er is een reden waarom marketeers het hebben over content is king.

Kwalitarieve content bestaat uit tekst, afbeeldingen, video en media waarmee jouw site-bezoekers willen communiceren. Dit kan grappig of informatief zijn, speels of zakelijk (e-commerce), in korte of lange vorm. Er is geen magische formule. Het belangrijkste is dat de inhoud betrekking heeft op je website en dat het goed is opgebouwd en samengesteld. Schrijf vervolgens bijpassende titels en tussenkoppen, zodat gebruikers jouw geweldige content kunnen vinden. Heb je ideeën nodig voor content, dan heb ik hier een lijst met 150 ondwerpen voor nieuwsartikelen en weblogs.

Kwalitatieve content bestaat uit tekst, beeld, video en/of audio die jouw site-bezoekers willen lezen, zien of horen. 

Belangrijke kenmerken van kwalitatieve content:

 • Het moet gemakkelijk leesbaar zijn - voor consumenten: denk op een niveau van groep acht van de basisschool. De tekst moet grammaticaal in orde zijn.
 • De inhoud moet betrekking hebben op je website (of merk/branding). De connectie moet duidelijk zijn en de merkbeleving versterken.
 • De content moet deelbaar zijn op social media en zou gebruikers moeten uitnodigen om erop te reageren. Hoewel dit kenmerk je misschien niet helpt bij het maken van inhoud, kan het een maatstaf zijn voor welk type inhoud werkt voor jou en je gebruikers.
 • De tekst moet voldoende lengte hebben om belangrijk gevonden te worden door Google. De beste schatting lijkt minimaal 300 woorden per pagina, maar liever meer. Denk richting 2000...
 • De inhoud moet jouw geloofwaardigheid en autoriteit binnen jouw vakgebied bevestigen. Getuigenissen, casestudy's en beoordelingen zijn een goed begin. En dus:

SEO Tip 2: Link naar geloofwaardige bronnen

Links naar andere website zorgen voor een beter zoekresultaat van zowel de gelinkte als jouw pagina. Prop je teksten niet vol met zinloze links, maar gebruik links die zinvol zijn en werkelijke waarde toevoegen aan het verhaal dat je probeert te vertellen.

Bepaalde domeinen hebben meer geloofwaardigheid en autoriteit dan andere, dus kies voor die links.

Een goede reeks links bevat interne links - u wilt dat gebruikers zich binnen uw website verplaatsen - evenals externe links. Streef naar een mix van beide soorten (indien van toepassing: op elke pagina).

En denk na over de soorten websites waarnaar u linkt. Hebben ze ook betrekking op uw type product, merk of bedrijf? Dan zijn die links waarschijnlijk waardevol. Niet-gerelateerde links zijn een verspilling van je tijd. Betaalde of onbetaalde link-uitwisselingen voegen zelden iets toe. Reageer niet op die mailtjes. Ze zijn waarschijnlijk geautomatiseerd verstuurd.

De autoriteit van je links is ook belangrijk. Bepaalde domeinen hebben meer geloofwaardigheid en autoriteit dan andere, dus kies voor die links. Vuistregel voor belangrijke domeinnamen:

 1. .gov
 2. .edu
 3. .org
 4. .com en .nl
 5. .al de rest

Probeer een combinatie van links op te nemen uit een mix van websites. Maar prop je tekst niet vol met veel links. Daar zit niemand op te wachten: je lezers niet en Google gelooft je ook niet. En als het over links gaat: vergeet sociale media niet, die links gelden ook als betrouwbare bronnen. En: hoe meer links (vanuit verschillende accounts) naar jouw pagina, hoe beter.

SEO Tip 3: Zorg voor beveiliging

Google waarschuwt website-eigenaren dat het hebben van een SSL-certificaat van belang is, en dat dit van invloed is op de zoekresultaten. Daarnaast is het in Nederland min of meer verplicht als je persoonsgegevens verwerkt op je website, ook via een simpel contactformulier.

Er zijn wat stappen te maken om je website over te zetten naar een beveiligde https-verbinding, maar op de lange termijn is dit de moeite waard.

Als je een webshop hebt, dan zou je website nu al via een beveiligde verbinding moeten communiceren met je kopers. Maar ook jijzelf kunt veiliger je website updaten via je CMS. 

Lees hier verder over de hype én noodzaak van een met https beveiligde website.

SEO Tip 4: Ga voor snelheid

Websites moeten snel zijn. Dit is van toepassing op weergaven op elk type apparaat (desktop, laptop, tablet, mobiel). Veel (mobiele) surfers haken af als een website niet niet binnen enkele secondes te zien is. Ergens ook wel logisch: voor jouw website, 10 anderen. 

Een groot deel van het optimaliseren voor snelheid is bedenken hoe jhe het beste kunt omgaan met bestandsgrootte van (oa) afbeeldingen. Overbelast je website niet met rommel. Gebruik pictogram-lettertypen in plaats van afbeeldingen voor pictogrammen, overweeg SVG in plaats van PNG voor grafische bestanden en stop met het uploaden van afbeeldingen op volledige grootte naar je website. Lees hier de 7 Fouten met afbeeldingen die te voorkomen zijn.

Hier zijn een paar andere dingen die je kunt doen:

 • Gebruik een programma (of website) waarmee je afbeeldingen kunt comprimeren als die te groot zijn.
 • Voer Google's PageSpeed Insights uit om te zien welke problemen jouw website mogelijk vertragen.
 • Gebruik een caching-plug-in, vooral als je met WordPress werkt.
 • Laat de website werken met asynchrone scripts.
 • Verwijder ongebruikte website-plug-ins en code die je website kunnen belasten.

SEO Tip 5: Gebruik woorden voor alles

Beschouw zoekmachines als blind (en doof). Zoekmachines kunnen (op dit moment) alleen woorden lezen. Dat betekent dat je zoekmachines moet vertellen wat de andere soorten inhoud op je website betekenen. Wat is er te zien in die video of foto? 

Beschouw Google als een doof-blinde die wat hulp nodig heeft.

Je kunt dat op twee manieren doen. Gebruik de bestandsnaam en doe er je voordeel mee. Geef het bestand een naam op basis van wat in de afbeelding of video staat.

Omschrijvende bestandsnamen van afbeeldingen zien er als volgt uit: <img src="spelende-hond-met-bal.jpg" alt="spelende hond met bal">. De 'src' is de feitelijke bestandsnaam (gebruik streepjes tussen woorden i.p.v. spaties) en de 'alt' is een vergelijkbare beschrijving (zonder koppeltekens tussen woorden). Lees hier over de 7 meestgemaakte fouten met afbeeldingen die te voorkomen zijn.

Hier is nog een tip. Vertel zoekmachines precies wat er in de video op je website staat, door op de pagina waar je de video plaatst ook een transcriptie van de tekst te zetten.

SEO Tip 6: Updaten, niet dupliceren

Op veel websites zie ik dezelfde content steeds opnieuw gebruikt worden op meerdere pagina's. Als de tekst op elke pagina moet staan, plaatst u deze in de voettekst. Probleem opgelost.

Stop met het op meerdere pagina's plaatsen van dezelfde tekst om SEO te stimuleren (omdat die tekst is gevuld met zoekwoorden). Google verwijst naar al die duplicaten en niks wordt belangrijk.

Dupliceer geen berichten. Als u inhoud heeft die statisch van aard is, of grotendeels statisch, werk dat bericht dan bij en deel de link opnieuw (via social media). 

SEO Tips: Maak gebruik van de SEO Scan

Conclusie

Begin vandaag nog met deze tips. Als je in het verleden niet al te ijverig bent geweest met zoekmachine-optimalisatie (SEO), neem dan je oude pagina's onder handen. Corrigeren de fouten op oudere pagina's. Kijk kritisch naar je oude pagina's en type de juiste header-, alt- en metatags. Als je wilt kun je geholpen worden door mijn MODX SEO plugin of maak gebruik van mijn (gratis) SEO Scan.

Beschouw Google als een doof-blinde die wat hulp nodig heeft. Maak inhoud die jouw gebruikers willen lezen, zien en horen. Niets is beter voor je SEO en sitebezoek dan geweldige content. Hier staan 150 onderwerpen voor nieuwsartikelen.


Wil je vrijblijvend kletsen over hoe je dit allemaal het beste kunt aanpakken, neem dan vooral contact met me op. Het is niet zo vreemd als je door al die SEO-bomen de weg door het het digitale bos niet meer kunt vinden.

Ja, ik begrijp dat mijn persoonsgegevens worden verwerkt als ik een reactie wil op mijn bericht. Ik heb de Privacyverklaring gelezen. Lang leve de AVG ;-)

schaduw_charlotte