Waarom ik geen websites maak met Wordpress

Voor mij was de keuze eenvoudig toen ik in 2007 startte als freelancer: MODx was het simpelste in gebruik voor site-beheerders (ja, jij), en het gaf mij als webdesigner en -ontwikkelaar de meeste flexibiliteit. Ik kan ermee maken wat mijn klanten willen, en zoals ik wil dat het eruit ziet. En niet zoals de makers van Wordpress, Typo3 of Joomla willen dat het eruit ziet.

WordPress is standaard

Hoe kun je jezelf onderscheiden als je vrijwel dezelfde Wordpress-template gebruikt als je concurrent?

De kracht van WordPress zijn de grote hoeveelheid beschikbare templates, die relatief eenvoudig zijn aan te passen met een eigen logo en kleur. Een kind kan de was doen: er is weinig technische kennis nodig om een leuk resultaat te krijgen. En dat is meteen ook een probleem. Door de uitwisselbaarheid van WordPress-templates, ziet zelfs een relatieve leek dat een website is gemaakt m.b.v. WordPress. Als je wilt opvallen dan zul je anders moeten zijn dan de rest. Hoe kleiner het verschil tussen jou en je concurrent, hoe kleiner de kans dat klanten of opdrachtgevers naar jou te komen. Bij het maken van een goede website komt echt meer kijken dan het aanpassen van wat kleuren en het plaatsen van een logo. 

WordPress is een weblog

Met een hamer is het moeilijk zagen. WordPress is opgezet als weblogsysteem en daar is het uitermate geschikt voor. Wil je het gebruiken om een boom-gestructureerde website (met aparte hoofdstukken en onderliggende pagina's) mee te maken, dan werkt het erg onhandig. En laat nou bijna elke zakelijk website die ik ken boom-gestructureerd zijn...

Vooral om die reden heb ik in de afgelopen jaren al diverse WordPress-websites omgebouwd naar een versie die beheerd kan worden m.b.v. MODx. Een website die is ingedeeld in diverse hoofdstukken en onderliggende pagina's (met evt. daar ook weer pagina's onder) is makkelijker te beheren met MODx dan met WordPress.

WordPress is als Ikea

WordPress zou je kunnen zien als Ikea-meubels: prima kwaliteit, maar wel standaard, kwetsbaar en moeilijk aan te passen. Het is in elkaar te zetten door iemand met weinig verstand van zaken. De WordPress-stijl is zelfs voor leken herkenbaar. Het zijn vaak variaties op hetzelfde thema. Wil je echt iets eigenzinnigs en onderscheidend, dan moet er toch weer iemand met verstand van zaken aan de slag.

MODx is een verzameling hout en gereedschap, waar een meubelmaker alles van kan maken wat ie wil. Op maat gemaakt, naar de smaak van de klant, rekening houdend met de juiste uitstraling en gewenste functies. Duurzaam, precies op maat en in elke gewenste kleur. Het duurt misschien wat langer, maar het resultaat is er ook naar: anders dan de rest, steviger en handiger in gebruik.

Hoewel ik de voordelen zie van de kant-en-klare WordPress-templates, kan ik als kritische ontwerper en maker meer met een MODx-werkplaats. En ja, WordPress kan ook worden uitgebreid, getuige de vele plug-ins die beschikbaar zijn voor het platform, maar ook dan ben je afhankelijk van de mogelijkheden die de plug-in biedt. Ik als "meubelmaker" kan natuurlijk mijn eigen WordPress-plug-ins schrijven, maar dat is dan weer veel complexer dan datzelfde via MODx.

MODX wins 2013 People's Choice Winner for Best Open Source CMS (MODX vs Wordpress)Ik was niet de enige die was te spreken over MODx. Bij CMS-Critics won MODx in 2007 de titel "beste nieuwkomer", de tweede prijs "beste CMS" in 2010 en is MODx in 2012 én 2013 verkozen tot beste CMS.

Veiligheid

Mede omdat WordPress het meest gebruikte CMS is, richten hackers zich vooral op deze websites. En natuurlijk ook omdat ze vaak beheerd worden door leken, die weinig rekening houden met virtuele inbraken. Toen ik als freelancer begon, lagen ook Joomla en Drupal websites veel onder vuur, en zag ik ze vaak gehackt. Dat wilde ik mijn klanten besparen. Dat is de afgelopen jaren jammer genoeg niet altijd gelukt, want elk slot kan geopend worden - als er maar genoeg moeite voor wordt gedaan. Toch heb ik dankzij MODx veel hackers buiten de deur weten te houden.

Als ik de log-bestanden van mijn webservers bekijk, dan worden er dagelijks ca 10.000 Wordpress-gerelateerde hack-pogingen gedaan op mijn webserver, terwijl er slechts enkele WordPress-websites worden gehost. Het geeft aan dat je extra risico loopt met een WordPress-website. Maar begrijp me niet verkeerd: ook een WordPress-website kan goed beveiligd worden. Dat vereist verstand van zaken, en dat ontbreekt vaak bij mensen die WordPress gebruiken.

Wij van WC-Eend adviseren: WC-Eend

Ik lever graag maatwerk-websites (ook responsive en razendsnel) die eenvoudig te beheren zijn, dus daarom werk ik met MODx. Interesse in een MODx-website. Bel of mail me vrijblijvend voor een afspraak.
 

Lees verder: Recente artikelen

Wat betekent de AVG voor jouw bedrijf?

Wat betekent de AVG voor jouw bedrijf?

6 SEO tips voor betere zoekresultaten

6 SEO tips voor betere zoekresultaten

Checklist nieuwe website

Checklist nieuwe website

Google PageSpeed Insights: snelle websites worden beter gevonden

Google PageSpeed Insights: snelle websites worden beter gevonden

Een met HTTPS beveiligde website: hype of noodzakelijk?

Een met HTTPS beveiligde website: hype of noodzakelijk?

Nieuwe website voor pixelXp

Nieuwe website voor pixelXp

Noorderlicht fotograferen

Noorderlicht fotograferen

Fotoboek Fotolust te koop

Fotoboek Fotolust te koop

Nieuw: de MODX SEO plugin

Nieuw: de MODX SEO plugin

schaduw_charlotte